Saturday, March 16, 2013

~ JaNgaN Buat KalO naK kE ke PejabaT ~

Hi Uols!!! kali ni i nak share perkara-perkara yang tak perlu ketika ke pejabat..JoM Check-it-out!!!



1) MENGENAKAN SKIRT PENDEK
Skirt pendek sesuai untuk ladies bawah 20-an sahaja. But mungkin buleh diterima utk wanita yg lebih tua memakai skrit pendek, tetapi ia hanya di malam hari atau utk acara khusus. Why not pakai skrt di atas lutut, lebih nampak moden dan profesional..rite?


2) MENGENAKAN T-SHiRT CETAK OR "HOT T-SHIRT"

Hohooo.. ade org yg suke pkai t-shirt bercetak ke pejabat. Well, secara xsengaja U all berisiko utk menyinggung perasaan pekerja-pekerja lain jika mesej baju mempunyai unsur2 kontroversi. BAHAYA nih! Ade la hamba Allah sorang tu pakai t-shirt ber mesej " I'M HoT". Hello, ni bukan cara nk promosi diri. If nak jgk pkai t-shirt, pastikan yg t-shirt U all xde cetak or bule pkai dgn blazer..lagi nampak profesional.


3) MENAMPILKAN YANG KETERLALUAN

As we know, pejabat bukan la tempat nak mengenakan "bustier" or korset yg baru korang beli di butik pengantin atau butik pakaian dalaman. Simpan la pakaian terdedah ni untuk husband korang je ye....


4) MENGENAKAN "TANK TOP" ATAU "HALTER"

"Tank top" dan "halter" nampak terlalu santai utk ke pejabat. Sehelai "tank top" bule diterima jika dipakai dgn blazer gelap. "Tank top" or" halter" ni sesuai pkai time pegi kelab or aktiviti santai tapi xsesuai ke pejabat.


5) PERHIASAN BERLEBIHAN

Elakkan memakai aksesori yang berlebihan coz memang tak sesuai langsung dgn gaya ke pejabat......nak g lepaking ngan kengkawan buleh la nak berhias bagai.....cukupla sekadar jam or bracelet + ring di jari..sweet kan...


6) MEMAKAI STOKING DGN SANDAL

Emm agak ramai jugak yang memakai stoking dan sarungkan sandal...actually sandal ni memang direka khas untuk santai dan menampakkan kaki....memang bagus pakai stoking bagi tujuan menutup aurat..apekate jangan pakai dengan sandal....change it to casual shoe atau dengan kasut bertutup....great!!!


7) TAK PERLU MIX & MATCH PAKAIAN YG PELIK2

Haaa.. nk suai padan pkaian buleh jek.. tp biarlah sedap mate memandang. Jgn la "turtle neck" dgn seluar pendek atau apa sahaja yg menampkkan U all mangsa fesyen, xpasal2 jadi bahan ketawa kt pejabat.ReMeMbEr ThiS ya!!!!

8) ELAKKAN MEMAKAI SUT PEJABAT TETAPI MENGENAKAN BEG SANDANG

Dah lawa dh pkaian ke pejabat..tp sandang beg pulak.. ini satu masalah jgk. Sebagai wanita berkerjaya, mesti la pkai beg formal ke pejabat. Duit byk.. kedekut beli beg.. ape daaa..

9) PAKAI UNTUK TUNJUK2

Kadangkala "less is more". Elakkan tunjuk2 label or jenama yg korang pkai. Xpasal2 dapat gelaran "papan iklan bergerak" pulak. hahhaha...pilih gaya simple, thats good enough.~Ade ke OraNg peRanGai CaMni??~ kalo ade...Opppssssss.....


10) BERGAYA XKENE TEMPAT

Oppss..kalu pejabat U all ade wat majlis ke, pastikan tanye dulu tema pakaian untuk ke majlis tersebut. Jgn main hentam jek..nti korang jgk yg maluu..


11) PILIH BAJU IKUT SAIZ BADAN

Elakkan paki bju besar, mengelebeh atau sempit sampai melekat badan tu. Pilih saiz yg sesuai,so ape yg korang pakai nmpak kemas dn elok.


12)SOLEKAN BIAR BERKADAR

Sape kate nk pegi pejabat xbule nk solek? Kene la solek..nti xberseri pulak pejabat tuh. But remeber, jgn lebey lak solek seperti nk ke parti dgn tambah serbuk pengilat bawah mata. Cukup lah solekan nipis dn sederhana. Pilih warna2 tanah dn lembut. Nti ade pulak yg menggelar korang "badut sarkas". Kalu pmpuan xpe lg... tp klu lelaki? malu laaaaa.....


Ok...ni je yang aku ade...see uOls on Next Post.....daaaa.....

ORDER FORM

WARNA BANTAL Merah
Kuning
Cream
Hitam
Fancy Pink
Biru
Nak Tulis ape di Bantal comel anda
No Tel
Email Address:
Name:
Bayaran

This HTML form was created by Freedback.